Děje se tak díky technologickému pokroku a neustálému růstu lidské populace. Zejména se jedná o souběh těchto tří faktorů:
- Díky rozvoji internetu a sociálních sítí je dnes mnohem více než kdykoliv předtím vidět na neveselý svět živočišného průmyslu. Následný osobní nesouhlas a chuť nebýt odběratelem této "výroby" např. dokládá, že podle Facebooku se již více než půl miliónů Čechů zajímá o veganství.
- Mír a hospodářský rozkvět v srdci Evropy nabízí velmi rozmanité a různorodé neživočišné zdroje potravin takřka odkudkoliv. Díky internetu máme také na dosah nepřeberné množství chutných receptů a informací o složení jednotlivých potravin. Máme tedy k dispozici rozmanité zdroje potravin, se kterými dokážeme sestavit pestrý a plnohodnotný jídelníček. Živočišnou produkci tak umíme bez problémů nahradit jinými chutnými jídly. Přečtěte si například: Těchto 10 významných institucí schvaluje, že dobře sestavená jen rostlinná strava je bezpečná.
- Díky neustálému zvyšování lidské populace je stále potřeba přijímat efektivnější způsoby výroby potravin, než je bezkonkurenčně nejnáročnější živočišná výroba. Chov hospodářských zvířat na maso, vejce a mléko produkuje 14,5 % světových emisí skleníkových plynů, čímž se stává druhým největším zdrojem emisí, větším než všechny dopravní prostředky dohromady. Věděli jste, že "výroba" 1kg masa je spojena s produkcí skleníkových plynů, konkrétně 3,7kg u kuřecího, 24 kg u vepřového, 1000kg u hovězího (zdroj). Zároveň využívá přibližně 70 % zemědělské půdy a je jedním z hlavních příčin odlesňování, ztráty biodiversity a znečišťování vody?
Proč Farma Naděje?
Pokud pro Vás cesta masa, mléka a vajec začíná v chladících a mrazících pultech, pak nikdy nebudete mít dostatečnou motivaci svůj jídelníček změnit. Většina z nás nechce vidět a vědět co se děje se zvířaty před tím, než se dostanou na náš stůl. Nechceme vidět, jak jsou chována a zabíjena. Většinu z nás ale přitom živí živočišná výroba od malička. Myslím, že právě proto dlužíme všem těm tvorům, kteří se narodili, cítili a prožili svůj život kdesi, abychom se alespoň jednou za život, poctivě podívali, jak je s nimi nakládáno před tím, než přijdou na náš stůl. A pak se znovu rozhodli, zda svými penězi chceme takřka denně platit někomu, aby se zvířaty takto zacházel a nebo zda začneme objevovat svět nových chutí, kde utrpení nemá místo.
A to je cíl Farmy Naděje - ukázat jinou cestu, než na kterou jsme všichni zvyklí. To, kterou se pak vydáte, je na Vás.
Jedna ze zakladatelek Farmy Naděje dodává:
Měla jsem období, kdy jsem nebyla schopná vůbec fungovat. Dívala jsem se na videa dokumentující hrůzy velkochovů, jatek a laboratoří a stále se mi vracely obrazy, jak do zvířat kopou, jak s nimi mlátí o zem, jak je melou a podřezávají zaživa, jak je zaživa stahují z kůže, byla jsem jako paralyzovaná, totálně vyčerpaná. Věděla jsem, že takhle to dál nejde, že tímhle nikomu nepomůžu. Hledala jsem způsob, jak z toho ven, abych se jen neutápěla v beznaději, nenadávala na celý svět, ale něco s tím reálně udělala. A projekt Farmy Naděje mě vytáhl ze dna. Něco tvořit, dělat to plným srdcem, to jediné pomáhá. Člověku samému i jeho okolí. Smyslem projektu je na osudech konkrétních zvířat ukázat drsnou realitu tzv. intenzivní živočišné výroby a ukázat lidem pestrou, zdravou, etickou a pro budoucnost udržitelnou alternativu k živočišné stravě.
|