Domácí vývar v zimě zahřeje nás i naše hafany

Publikováno: 10.2.2025
Autor: Šárka Janouchová
Foto: Archiv Šárka Janouchová

Procházíme obdobím zimy. Podle tradiční čínské medicíny je v lednu nejzatíženějším orgánem močový měchýř v únoru pak ledviny. Funkcí močového měchýře je shromažďování a vylučování moče, "odpadní" tekutiny produkované ledvinami.

Určitě nebude žádným překvapením, že pro dobré fungování a posílení jak ledvin, tak močového měchýře je zásadní dostatek tekutin, a to jak u nás lidí, tak i u našich čtyřnohých chlupatých psích kamarádů.

Z mé zkušenosti musím říct, že příjem tekutin u psů je tak různý, jak u nás lidí. Jedni pijí v průběhu celého dne, jiní se celý den nenapijí, a když přijde páník domů, vypijí celou misku. Třeba moje předchozí doga Nikita se napila jen v těch největších letních vedrech a to ještě poté, co nějakou dobu chytala na zahradě sluneční bronz na svou dokonale černou srst. Její den proto, začínal sklenkou vody či bylinkového čaje s trochou piškot. Love, moje současná dogouší společnice je na tom jen o maličko lépe a tu a tam svou tlamku v misce s vodou smočí, leč také to není nic závratného.

Velmi, velmi zjednodušeně lze říci, že psi, kteří jsou na přirozené stravě (maso, vnitřnosti, kosti, zelenina atd.) pijí, díky obsahu vody ve stravě méně, než psi, kteří dostávají granule (tedy suchou stravu). Ale jak jsem již napsala, je pitný režim psů velmi individuální a není asi třeba uvádět, že miska s čistou vodou by měla být pro psa vždy dostupná.

Chceme-li v tomto chladném zimním období podpořit močový měchýř a ledviny, ať už nás či ten psí, můžeme si společně s naším hafíkem dopřát zeleninové šťávy z odšťavňovače např. červenou řepu, jablíčko, řapíkatý celer, mrkev. Love tyto nejrůznější zeleninovo-ovocné mixy miluje. Nemáme sice odšťavňovač, ale prostě to vše naházím do mixeru a rozmixuji s trochou vody, někdy přidám citron s medem, jindy trochu skořice. Prostě podle chuti.

Leč ne každý hafan je příznivcem zeleniny či ovoce. A to může být příležitost pro vývary

U nás doma je vývar během zimy stále aktuální. Většinou o víkendu uvařím plný hrnec, který máme na celý týden. Teplým vývarem u nás začíná den. Co se nevypije, namrazím do pevných plastových kelímků po tvarohu (pro jejich optimální velikost) a dle potřeby jen vytahuji než jdeme spát z mrazáku, a ráno na nás čeká vývar v pokojové teplotě, který v zimě ještě přihřívám.

POZOR! Z uvařených kostí oberte maso a kosti vyhoďte. Tepelně zpracované kosti mění svou strukturu a jsou pro psa nebezpečné!

Většinou dělám rychlý vývar. Rychlý proto, že vše dám rychle do hrnce. Celá příprava zabere 5-10 minut), a pak jen nechám na plotně vařit. Vývar je pro celou rodinu (lidi i zvířata). Já dávám buď kuřecí nebo krůtí stehna, případně hovězí žebra nebo celou slípku (je-li k mání), ale určitě lze použít např. kuřecí skelet, morkové kosti, vepřové apod.

Foto: Enesfilm via Pexels

Do 7litrového papiňáku dávám cca 1-1,5 kg masa a kostí, 1 větší bobkový list (nebo 2 menší), 4-6 kuliček nového koření, lžíci octa (může být i lžíce citronu), cca 5 litrů vody. Vše nechám cca 20 minut stát, aby ocet "vnikl" do kostí a pomohl při vaření uvolnit živiny a látky, které po vychladnutí dávají vývaru želatinovou strukturu. To je přesně to, co dělá dobře zažívání. Po cca 20 minutách (když zapomenu je to klidně i hodina) dám papiňák na plotnu vařit. Podle času vařím buď krátce na velký plamen 20-50 minut (podle druhu masa), či velmi pomalu na ten nejmenší plamen cca 5-8 hodin. Někdo doporučuje vařit i 10 hodin tzv. tažený v normálním hrnci nebo ve speciálním hrnci na tažený vývar.

Vaříme-li kosti dostatečně dlouho uvolní se z nich kolagen, kyselina hyaluronová a želatina.

Mám-li čas a chuť vařit, pak používám recept na domácí vývar podle mé oblíbené holistické veterinářky Dr. Karen Becker. Je s ním o trochu více práce, ale je skvělý!

Na vývar budete potřebovat:
1 kuře z domácího chovu nebo 2-3 kuřecí skelety, případně kosti na vývar podle vašeho výběru (cca 1-1,5kg) na 4-5 litrový hrnec
1/2 hrnku nasekaného čerstvého koriandru (koriandr má schopnost odvádět těžké kovy z těla)
1/2 hrnku nasekané čerstvé zelené petržele (hladká nebo kudrnka)
1/2 hrnku medicinálních hub (hlíva, jidášovo ucho apod. - jsou zdrojem betaglukanů)
1/2 hrnku zeleniny s obsahem síry (např. brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta)
4 stroužky nasekaného česneku (stimuluje produkci gluthathionu, podporuje detoxikaci jater)
1 lžíce jablečného octa
1 lžíce himalájské coli

Vše dejte do hrnce, zalijte vodou. Přikryjte pokličkou a nechte 4 hodiny na malém plameni vařit (u elektrického sporáku na nízký stupeň). Po čtyřech hodinách vypněte. Po vychladnutí oberte z kostí zbytky masa a vyndejte všechny kosti. Kosti vyhoďte (tepelně zpracované kosti jsou pro psy nebezpečné) a ze zbývajícího obsahu - masa, zeleniny a vývaru rozmixujte kompaktní hladkou tekutinu (pyré). Vývar uchovávejte v lednici. Vydrží cca 2-3 dny. Z vývaru, který nespotřebujete, vytvořte jednotlivé porce, dejte do mrazáku a podle potřeby vyndejte, nechte rozmrazit na pokojovou teplotu, případně lehce přihřejte, aby byl vývar vlažný.

Kromě pitného režimu má masový vývar celou řadu dalších přínosů pro naše i psí tělo:

  • Zaceluje žaludeční výstelku a tím podporuje zdravé trávení.
  • Pomáhá regeneraci krevních buněk, včetně bílých krvinek díky kostní dřeni a minerálům obsažených v kostech. Ty jsou plné vápníku, hořčíku, sodíku a fosforu.
  • Arginin a glicin - aminokyseliny obsažené ve vývaru pak pomáhají rozšiřovat cévy a detoxikovat tělo. Tím se zlepšuje okysličení celého těla, snižuje se tlak a hladina cholesterolu a zvyšuje se výkonnost.
  • Posiluje kosti čímž zlepšuje funkci ledvin (ledviny souvisejí podle tradiční čínské medicíny s kostmi, posílením kostí mají ledviny méně práce)

Šárka Janouchová 

https://www.krasnacarodejka.cz/

Kam dál:

Jaká „lidská“ jídla pejskovi neuškodí?

Obezita u domácích mazlíčků je narůstající problém, varuje nutriční specialista

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Životní fáze vaší kočky

Probíhající sbírky

Všechny články z této rubriky...