Publikováno: 21.8.2019
0Ohodnotit
Autor: Neštěkej a jez!
Zdroj: https://www.kucharkapropsy.cz
Foto: Archiv Neštěkej a jez!
Sekce: Výživa a krmení psů, Pamlsky

Jak stará známá pravda zní – pes je nejlepším přítelem člověka. Není se tedy čemu divit, že stejně jako významní lidé či události i psi mají své čestné místo v kalendáři. Na sklonku léta, 26. srpna oslaví chovatelé po celém světě se svými čtyřnohými miláčky mezinárodní den psů. Ať už máte doma hravou „pouliční směs“ či hvězdu výstav s modrou krví, obzvláště v tento den si odměnu za věrnost a radost, kterou nám po celý rok přináší, jistě zaslouží všichni čtyřnozí společníci!

Mezinárodní den psů je poměrně novým svátkem. Do povědomí veřejnosti se dostal roku 2004, kdy byl vyhlášen uznávanou odbornicí na chov domácích mazlíčků z kalifornského Los Angeles, Colleen Paige. I když některé zdroje pro tento svátek uvádí datum 27. srpna, či obecně 3. srpnovou sobotu, oficiální datum připadá na 26. srpen. Právě v tento den totiž dostala Colleen jako malá svého prvního psa, kterého si rodina přivezla z útulku.

Nepostradatelní společníci

V České republice chová psa téměř polovina domácností. Někteří čtyřnozí kamarádi však nezpříjemňují život pouze svým majitelům, ale velkou část svého života stráví „ve službě“, kde pomáhají lidem. Příkladem mohou být vodící psi, kteří pomáhají slepcům zvládat nástrahy každodenního života, či psí záchranáři, kteří v ruinách domů nebo ve sněhových lavinách hledají přeživší. Důležitými pomocníky jsou také policejní psi. Každý policista vám řekne, že pes není jen mazlíčkem, ale především nepostradatelným parťákem, který má v jejich sboru nezastupitelné místo. V případě, že pes zahyne při policejní akci, je mu často vystrojen stejný pohřeb jako jeho lidským kolegům. Tyto němé tváře nejenže dokážou zaplnit místa v našich srdcích, ale dělají zkrátka svět lepším.

Umíte svého psího kamaráda náležitě ocenit?

Spřízněných duší našich chlupáčů je třeba si patřičně vážit. Někteří lidé si své čtyřnohé kamarády hýčkají až příliš a na jejich komfort a zkrášlení jsou ochotni vynaložit mnohdy nemalé částky. Dnes již celkem běžně narazíme např. na luxusní psí oblečky a šperky, ale také na psí hotel, kosmetický salón a podobné vymoženosti. I psí strava prošla v posledních letech obrovským vývojem. Starý zvyk, kdy se psům dávaly zbytky od oběda, které jejich zažívání spíše škodily, už se naštěstí vytrácí. Chovatelé mají k dispozici nepřeberné množství možností, jak vydatně nakrmit své mazlíčky a zároveň polechtat jejich chuťové pohárky.

Abychom pejsky potěšili, není ale třeba zacházet do extrémů. Příjemná procházka nebo dovádění se psími kamarády psa jistě potěší, stejně jako kvalitní podrbání či nějaká ta dobrota k zakousnutí. Někteří milující chovatelé se s radostí pustí i do tvorby vlastnoruční psí mňamky.

„Stejně jako lidé i pejsci ocení domácí s láskou připravené jídlo,“ říká Kristina Šemberová, spoluautorka psí kuchařky s názvem „Neštěkej a jez!“. „Uspořádejte se svými přáteli a milovanými chlupáči piknik v přírodě či garden party, jak se sluší a patří. Mezi dováděním si můžete jak vy, tak vaši psíci pochutnat na opečených dobrotách z grilu. Sobě dopřejte dle libosti a pro psí žaludky připravte třeba kuřecí špízky, které jsou jedním z mnoha tipů, které jsme s kolegyní Katarínou Královou zahrnuly do psí kuchařky „Neštěkej a jez!“. Na radost vašich čtyřnohých kamarádů jistě jen tak nezapomenete,“ dodává Kristina.

Kuřecí špízky

Skvělé pohoštění na grilování. Orgánové maso vyniká obsahem vitaminů A a D a nenasycenými mastnými kyselinami, ale ve větším množství může zvyšovat cholesterol. Drobná kuřecí srdíčka a žaludky můžete využít i jako tréninkové pamlsky, třeba jako odměnu za to, že váš pejsek neloudí u stolu.

Zhruba 300 g
Příprava: 30 minut

Papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji na proužky, cuketu nakrájejte na 5mm plátky. Srdíčka napíchejte střídavě s žaludky a zeleninou na jehlici nebo špejle namočené ve vodě a ogrilujte z obou stran dohněda, na rozpáleném grilu to trvá zhruba 5 minut z jedné strany. Pokud je pečete0 v troubě, předehřejte ji na 180 °C a pečte 15 minut. Nechte zchladnout. Před podáváním sejměte ze špejlí.

Tip: Nikdy nedávejte špízy pejskům na špejli, mohli by ji omylem spolknout nebo rozkousat a píchnout se.

Najděte si ve vašem pracovním shonu čas a dejte vašemu psímu kamarádovi najevo, že si vážíte lásky a radosti, kterou přináší do vašeho života. Nezapomeňte, štěstí jednotlivce se radostí druhých násobí, a při pohledu do rozzářených oddaně milujících psích očí to platí dvojnásob!

PS: I pejsci v útulcích, se kterými se osud nemazlil, by si zasloužili lásku a pozornost.

Zdroj foto: Shutterstock, Neštěkej a jez!
Online:
www.kucharkapropsy.cz
www.facebook.com/kucharkapropsy/
www.instagram.com/nestekej_a_jez/ (@nestekej_a_jez)

Kontakt: Veronika Váňová, Omnimedia
T: +420 777 303 619, v.vanova@omnimedia.cz

Kam dál: 

Odlehčete ve stravě svému pejskovi, jeho játra vás pochválí

Pamlsky z bůvolí kůže - pochoutka, nebo zabiják?

Bártovy tuňákové koule

Když láska dělá zázraky aneb jak Igor ke svému štěstí přišel

Probíhající sbírky

Všechny články z této rubriky...

0Ohodnotit